Pasiekti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą

Maisto produktų lentelė

Visiems, kurie siekia išlaikyti tinkamą rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme, yra paprastas būdas sužinoti, kaip maisto produktai, kuriuos jie vartoja kiekvieną dieną, veikia jų rūgščių ir šarmų pusiausvyrą: kokie maisto produktai yra šarminiai (palengvinimas organizmui), o dėl kurių susidaro rūgštys (apkrova organizmui)? Vadinamoji PRAL vertė gali būti naudojama kaip orientacija. Galioja šios vertės:

Neigiama PRAL vertė = šarminis
Teigiama PRAL vertė = rūgštinis

Informacija apie maisto produktų sukeliamą rūgštingumą – greitai ir paprastai

Šioje maisto produktų lentelėje pateikiama aiški informacija apie šarminius ir rūgštinius maisto produktus. Įsitikinkite, kad jūsų kasdienėje mityboje yra užtikrintas šių maisto produktų balansas. 

Svarbu žinoti: kiekvienu atveju skaičiai pateikti 100 g maisto produkto.

Šaltinis: Remer ir Manz (1995) atlikti skaičiavimai.
(PRAL vertė mEq)
-35
šarminis
0
rūgštinis
35
Džiovinti žalieji ir rudieji lęšiai
3,50
Žalios pupelės
-3,10
Žirniai
1,20
Agurkai
-0,80
Aisbergo salotos
-1,60
Baklažanai
-3,40
Briuselio kopūstai
-4,50
Brokoliai
-1,20
Bulvės
-4,00
Česnakai
-1,70
Cikorija
-2,00
Cukinijos
-4,60
Grybai
-1,40
Kalafiorai
-4,00
Kaliaropė
-5,50
Lapiniai kopūstai
-7,80
Marinuoti agurkai
-1,60
Mažosios morkos
-4,90
Pankoliai
-7,90
Paprikos
-1,40
Pomidorai
-3,10
Porai
-1,80
Rauginti kopūstai
-3,00
Ridikėliai
-3,70
Rukola
-7,50
Salierai
-5,20
Salotos, vidutinės iš keturių rūšių
-2,50
Sojų pienas
-0,80
Sojų pupelės (sėklos)
-3,40
Šparagai
-0,40
Špinatai
-14,00
Sultenės
-5,00
Svogūnai
-1,50
Tofu sūris (sojų pupelės, garintas)
-0,80
Avižinių dribsnių-Grahamo duona
7,20
Balta duona
4,10
Džiūvėsiai
5,90
Juoda ruginė duona
4,20
Kvietinė duona
1,80
Ruginė duona
4,10
Traški ruginė duona
3,30
Viso grūdo duona
5,30
Alus, šviesusis
-0,04
Apelsinų sultys, nesaldintos
-2,90
Burokėlių sultys
-3,90
Citrinų sultys
-2,50
Daržovių sultys (pomidorų, burokų, morkų)
-3,80
Espresas, užpilai
-2,30
Indiška arbata, užpilai
-0,30
Karštas šokoladas, paruoštas su nugriebtu pienu (3,5%)
-0,40
Kava, užpilai, 5 min.
-1,40
Kokakola
0,40
Mineralinis vanduo
-1,80
Obuolių sultys, nesaldintos
-2,03
Pomidorų sultys
-2,80
Raudonasis vynas
-2,40
Sausas baltasis vynas
-1,20
Stalo vanduo
-0,10
Vaisinė arbata, užpilai
-0,30
Žalioji arbata, užpilai
-0,30
Žolelių arbata
-0,20
Avižos
10,70
Burnočiai (sėklos)
7,50
Grikiai (viso grūdo)
3,70
Kukurūzai (viso grūdo)
3,80
Kukurūzų dribsniai
5,80
Kvietiniai miltai
6,90
Miežiai (viso grūdo)
5,00
Ruginiai miltai
4,40
Ryžiai, lukštenti
4,60
Ryžiai, nelukštenti
12,50
Sorgai (viso grūdo)
8,60
Spelta kviečių grūdai (neprinokę, nesijoti)
8,80
Makaronai
6,10
Makaronai su kiaušiniais
6,40
Spageti
6,00
Švabijos makaronai (Spätzle)
9,40
Viso grūdo spagečiai
7,30
Antiena (tik raumeninė mėsa)
8,40
Chasseur dešra
7,20
Ėriena (liesa)
7,60
Jautiena (liesa)
7,80
Kalakutiena
9,90
Kepeninė dešra
10,60
Kepenys (jaučių)
15,40
Kepenys (kiaulės)
15,70
Kepenys (veršiukų)
14,20
Kiauliena (liesa)
7,90
Kiaulienos dešra
7,00
Konservuota sūdyta jautiena
13,20
Kumpinė dešra
8,30
Saliamis
11,60
Servelatinė dešra
8,90
Triušiena (tik raumeninė mėsa)
19,00
Veršiena
9,00
Vienos dešrelės
7,70
Vištiena
8,70
Žąsis (tik raumeninė mėsa)
13,00
Baltymai
1,10
Camembert sūris
14,60
Čederio sūris, mažesnio riebumo
26,40
Grietinė, šviežia, rūgšti
1,00
Išrūgos
-1,60
Karvės pienas, 1,5% riebumo
0,70
Kefyras
0,00
Kiaušinio trynys
23,40
Kietasis sūris, vidutinis iš keturių rūšių
19,20
Kondensuotas pienas
1,10
Kreminis sūris
0,90
Minkštas sūris, riebus sūris
4,30
Natūralus jogurtas, pagamintas iš riebaus pieno
1,50
Parmezano sūris
34,20
Pasukos
0,50
Perdirbtas natūralus sūris
28,70
Švelnus, riebus sūris (50 % riebumo)
13,20
Vaisių jogurtas, pagamintas iš riebaus pieno
1,20
Varškė
11,10
Varškės sūris, riebus sūris
8,70
Vištos kiaušiniai
8,20
Alyvuogių aliejus
0,00
Margarinas
-0,50
Saulėgrąžų aliejus
0,00
Sviestas
0,60
Graikiniai riešutai
6,80
Lazdyno riešutai
-2,80
Migdolai
4,30
Neapdoroti žemės riešutai
8,30
Pistacijos
8,50
Baltasis cukrus
0,00
Ledai, įvairūs šerbetai
-0,60
Ledai, pieniški, vaniliniai ledai
0,60
Madeiros pyragas
3,70
Medus
-0,30
Pieniškas šokoladas
2,40
Rudasis cukrus
-1,20
Šokoladinė lazdynų riešutų užtepėlė
-1,40
Tamsusis šokoladas
0,40
Uogienė
-1,50
Abrikosai
-4,80
Ananasas
-2,70
Apelsinai
-2,70
Arbūzai
-1,90
Bananai
-5,50
Braškės
-2,20
Citrinos
-2,60
Džiovintos figos
-18,10
Greipfrutai
-3,50
Juodieji serbentai
-6,50
Kiviai
-3,60
Kriaušės
-2,90
Mangai
-3,30
Obuoliai
-2,20
Persikai
-2,40
Razinos
-21,00
Vynuogės
-3,90
Vyšnios
-4,10
Bazilikai
-7,30
Laiškinis česnakas
-5,30
Obuolių actas
-2,30
Petražolės
-12,00
Vyno actas, balzaminis actas
-1,60
Dauerio jūros liežuviai
7,40
Garintas upėtakis
10,80
Karpis
7,90
Krabas
15,50
Lašiša
9,40
Menkės filė
7,10
Midijos
15,30
Otas
7,80
Raudonasis jūrų ešerys
10,00
Rūkytas ungurys
11,00
Sardinės aliejuje
13,50
Silkė
7,00
Sterkas
7,10
Vėžiagyviai
6,80

Jus taip pat gali sudominti